Građevinarstvo u RS na koljenima

Bez autora
Mar 09 2011

Građevinski sektor u Republici Srpskoj (RS) nalazi se u velikoj krizi i poslovi iz ove oblasti u prvim mjesecima ove godine smanjeni su za blizu 70 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Razlozi ovako teškog stanja, kako ističu direktori različitih građevinskih firmi, jesu podzakonski akti koji ne prate zakonska rješenja, neadekvatna saradnja i koordinacija s lokalnom upravom, brojna fiskalna i nefiskalna opterećenja i nezaštićenost domaće proizvodnje. Vrijednost obavljenih radova u građevinarstvu u januaru ove godine manja je za oko 25,8 posto nego u istom mjesecu lani, za 78 posto nego u decembru 2010. godine, a za oko 68 posto od prosjeka prošle godine. Iz ovakvih podataka ne može reći da je građevinarstvo u RS u kolapsu, ali je sigurno da se nalazi u krizi.

Građevinarstvo u RS na koljenimaGrađevinski sektor u Republici Srpskoj (RS) nalazi se u velikoj krizi i poslovi iz ove oblasti u prvim mjesecima ove godine smanjeni su za blizu 70 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek.

Razlozi ovako teškog stanja, kako ističu direktori različitih građevinskih firmi, jesu podzakonski akti koji ne prate zakonska rješenja, neadekvatna saradnja i koordinacija s lokalnom upravom, brojna fiskalna i nefiskalna opterećenja i nezaštićenost domaće proizvodnje.

- Vrijednost obavljenih radova u građevinarstvu u januaru ove godine manja je za oko 25,8 posto nego u istom mjesecu lani, za 78 posto nego u decembru 2010. godine, a za oko 68 posto od prosjeka prošle godine - podaci su Zavoda za statistiku RS.

U Privrednoj komori RS objašnjaju da se iz ovakvih podataka ne može reći da je građevinarstvo u RS u kolapsu, ali je sigurno da se nalazi u krizi.

- Privrednici iz ove oblasti nedavno su održali sastanak s nadležnima u ministarstvu za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju, gdje su iznijeli niz problema i prepreka s kojima se susreću u svom radu. Između ostalog, požalili su se na nelojalnu konkurenciju, fiskalna opterećenja, komplikovane tenderske procedure, neizbalansiranost poslova u javnom sektoru, nepostojanje pogodnosti za domaće proizvođače i slično - objasnio je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Prema njegovim riječima, građevinari očekuju donošenje novih zakona koji će urediti ovu oblast, ali i podzakonskih akata koji će ih adekvatno pratiti.

U donošenje regulative bit će uključeni direktori firmi

U resornom entitetskom ministarstvu istakli su da će intenzivno pratiti situaciju u ovoj oblasti, kao i da je dogovoreno da se kvartalno održavaju sastanci kako bi se pravovremeno reagiralo i spasilo građevinarstvo u RS, te da će direktori građevinskih firmi u RS biti uključeni u donošenje novih zakonskih rješenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik